Hoe bijzonder is het dat we elk jaar met de hele school op kamp gaan? Kinderen van vier tot en met achttien jaar, begeleiders, ouders van sommige kinderen die nog niet in hun eentje op kamp kunnen. Daar gingen we, met zijn allen in de bus, van Den Haag naar Lunteren, naar een grote groepsaccomodatie, twee huizen (voor degenen die iets meer rust nodig hadden) ene een kampeerplek  voor de mensen die graag in hun eigen tentje wilden slapen. Geen regen toen we gingen en ook niet toen we aankwamen. Het kamphuis konden we nog niet in, maar het zwembad wel. En ook wandelen, voetballen, tennissen, konden we meteen gaan doen. Ik mocht elke dag mee naar het zwembad, drie keer in buiten- (koud, maar heerlijk!) en binnenbad, heel gezellig en verbindend, zo samen zwemmen en spelletjes in het water doen. Na het zwemmen kamers inrichten (vijf of tien stapelbedden in één kamer, een beetje gedoe, maar dat kwam goed), een wandelingetje en meteen al heerlijk avondeten van onze onvolprezen Dorien die in een handomdraai (nou ja, ze was er wel de hele dag mee bezig), de heerlijkste gerechten tovert. Variatie (verschillende soorten pasta en sauzen) en gezond (altijd veel verse groenten) en superlekker. ’s Avonds regen, dus geen avondspel, maar silent disco, die helemaal niet zo stil was, omdat iedereen keihard mee ging zingen.

Elke dag om 8 uur corvee: ontbijtboel klaarzetten. Dat ging snel, en ontbijt werd in shifts genuttigd, want niet iedereen stond op dezelfde tijd op en dat hoefde ook niet. Woensdag en donderdag om 10 uur begonnen de activiteiten; elke dag keus tussen zwemmen, voetballen, tennissen, wandelen, daarna lunch en ’s middags een spel: levend stratego en wasmonsterspel. Tussendoor vrije tijd om te schommelen, te kletsen, te spelen, steentjes te verzamelen. En, heel leuk, bedacht door de leerlingen die ook in de kampkring zaten: ieder kreeg €5 om uit te geven in de snackbar naast het kamphuis. En ja hoor, na de lunch daarheen voor een ijsje, patat speciaal of een frikandel. Sommigen deden zuinig en kochten een paar keer een ijsje van een euro en deelden dat dan ook nog met anderen. Anderen legden hun geld bij elkaar en kochten een extra grote zak friet.

Woensdagavond alweer regen, dus weer een stille disco. Dat gaf helemaal niets. Donderdag eindelijk de hele dag zon. ’s Avonds een kampvuur met gitaar, liedjes en geroosterde marsmellows, en daarvoor een moeder die kwam om kinderen te schminken. Zij zei: “Ik was ontroerd door hoe het allemaal door elkaar hobbelt op kamp, al die leeftijden. En hoe kinderen elkaar troosten, hoe liefdevol alle begeleiders zijn, hoe gezellig het is met z’n allen! Zo ontzettend blij met deze school! ♥”